Značaj analize podataka u hotelijerstvu

znacaj-analize-podataka-u-hotelijerstvu

Svakome ko se bavi hotelijerstvom danas je jasno da postoji puno delova slagalice koji moraju da se sklope kako bi gosti bili zadovoljni a prihod neometano nastavio da se uvećava. Zato danas pričamo o temi koja je ključna za ovakav uspeh, a to je značaj analize podataka u hotelijerstvu. Ona je važan alat koji može da pruži uvid i rešenja za uobičajene izazove u hotelskoj industriji. Zato u nastavku istražujemo značaj analize podataka i kako ona može pozitivno da utiče na poslovanje Vašeg hotela.

Značaj analize podataka u hotelijerstvu i njeno razumevanje

Analiza podataka u hotelskom menadžmentu uključuje proces analize, čišćenja i modifikovanja podataka kako bi se otkrile korisne informacije i izvukli zaključci. To znači da pravilnom analizoom možemo da steknemo uvid u preferencije gostiju, operativnu efikasnost i izvore koji prave rezervacije tj. stvaraju prihod.

Analiza po segmentima:

1. Razumevanje potreba i povećavanje zadovoljstva gostiju

Jedan od primarnih ciljeva u hotelskoj industriji je pružanje izuzetnih iskustava gostima. Analiza podataka može da vam pomogne da bolje razumete potrebe i ponašanja vaših gostiju. U ovome može da Vam značajno pomogne prikupljanje i analiza podataka iz recenzija gostiju, anketa i obrazaca rezervacija. Na ovaj način možete lakše da uočite proctor za unapređenje svojih usluga.

Na primer, ukoliko analiza podataka otkrije da gosti često kao primedbu navode spore procese prijavljivanja u anketama nakon gostovanja, ovaj problem možete da rešite pojednostavljivanjem procedure prijave.

2. Optimizacija strategije cena:

Određivanje cena je bitna stavka hotelskog menadžmenta. Upravo analiza podataka omogućava da primenite dinamičnu strategiju određivanja cena zasnovanu na faktorima kao što su sezona, povećanje potražnje i lokalni događaji u okolini objekta. Pregledanjem istorijskih podataka o rezervacijama i tržišne trendove, možete da prilagodite cene soba u realnom vremenu kako biste izvukli maksimalni prihod.

Recimo da je velika godišnja manifestacija zakazana u vašem mestu tokom narednog narednog meseca. Analizom podataka možete da identifikujete uticaj ovog događaja na potražnju i prilagodite svoju strategiju određivanja cena u skladu sa tim, u određenu sigurnost da će vaš hotel ostati konkurentan i profitabilan.

znacaj-analize-podataka-u-hotelijerstvu

3. Pojednostavljene operacije:

Efikasno poslovanje je od vitalnog značaja za vođenje profitabilnog hotela. Analiza podataka pomaže da se identifikuju tzv. ,,uska grla” u različitim procesima, od održavanja higijene do efikasne posluge u hotelskim sobama. Prikupljanjem i analizom operativnih podataka možete da optimizujete sve nivoe osoblja, smanjite potrošnju energije i pojednostavite svoj lanac snabdevanja.

Ako analiza podataka otkrije da se većina gostiju odjavljuje između 9:00 i 11:00, možete u skladu sa tim da zakažete osoblje za čišćenje soba kako biste osigurali da se sobe brzo čiste, što će dovesti do bržeg prijavljivanja novih gostiju.

4. Personalizovani marketing:

Personalizacija u komunikaciji sa gostima je sve više rastući trend u svakoj pa i u hotelskoj industriji. Praćenjem podataka o bivšim gostima imate mogućnost kreiranja prilagođenih ponuda u skladu sa njihovim prethodnim rezervacijama i Vašom aktuelnom ponudom. Gosti sve više cene ovakve vrste ponuda za koje su uvereni da su njima prilagođene.

Primer: Ako je gost tokom prethodne rezervacije imao određeni tip smeštajne jedinice sa jedinstvenim pogledom (grad/more/šuma/ski staza) vi tu informaciju možete iskoristite. Kada imate akcijsku cenu za ovakav tip smeštaja onda ciljano ovakvim gostima šaljete i na taj način povećavate korisničko iskustvo ali i svoj prihod.

5. Budžet i finansijsko upravljanje:

Upravljanje finansijama je ključno za dugoročni uspeh svakog biznisa, pa i vašeg hotela. Zato analiza podataka prihoda I rashoda, pruža jasan uvid u vaš finansijski učinak, i pomaže vam da izolujete oblasti prekomerne potrošnje ili mogućnosti za uštedu. Što može da bude presudno da vaš objekat nastavi dugoročno da radi u pozitivnom bilansu.

Na primer, analizom vaših komunalnih troškova i upoređivanjem sa stopama popunjenosti, možete da donesete jasne odluke o energetski efikasnim nadogradnjamai dugoročno značajno smanjiti troškove.

6. Predviđanje i planiranje prema istoriji poslovanja:

Ispitujući istorijske podatke i trendove na tržištu, možete da donosite informisane odluke o eventualnim prepravkama objekta, renoviranju, proširenju ili drugim strateškim investicijama. Ovakvo planiranje takođe može da podrži dugoročno planiranje i predviđanje.

Recimo da Vaša analiza ukazuje na k porast potražnje za objektima za sastanke i konferencije u vašem području, možda biste razmislili o proširenju prostora za događaje u vašem objektu kako biste se prilagodili rastućem tržištu u datom trenutku. Dok bi taj prostor kasnije preimenovali u rugu namenu kada se tržište promeni sa zahtevima.

7. Praćenje performansi konkurencije:

Da biste ostali konkurentni u hotelskoj industriji, potrebno je imati oštro oko I budno pratiti na svoje konkurente. Analiza njihovog poslovanja može vam pomoći da pratite učinak rivalskih hotela, pružajući vredan uvid u njihove strategije određivanja cena, nivoe zadovoljstva gostiju i marketinške napore. Ove informacije će vam umnogome pomoći da vodite vaše sopstvene strategije za održavanje konkurentske prednosti.

Ukoliko kod konkurencije primetite pozitivne ocene u nekom segment poslovanja koje su više od Vaših to je više nego jasan pokazatelj da taj deo treba da unapredite. Unapredite određenu uslugu, promenite jelovnik, pojednostavite neki process i sl.

Zaključak

Korišćenje analize podataka u savremenom poslovanju više nije opcija, već potreba za efikasno upravljanje biznisom. Omogućava vam da donosite racionalnee odluke koje dovode do povećanja rezervacija I prihoda. Ako već niste, razmislite o ulaganju u alate za analizu podataka i stručnost eksternih timova kako biste osigurali da vaš hotel ostane konkurentan i uspešan u ovoj dinamičnoj industriji.

Ovo je stalan process a zahvaljujući njemu vaš hotel može napredovati u svetu koji se stalno razvija.

Kontaktirajte naš tim ukoliko Vam treba stručna podrška.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *