Šta je ADR i kako se računa?

Post With Image

Zamislite situaciju u kojoj menadžeri prihoda mogu da vide koje sve stope mogu da očekuju određeni dan u nedelji, određeni mesec ili čak čitavu sezonu. Zvuči neverovatno? Upravo praćenje ADR-a, će omogućiti hotelima da na ovaj način povećaju prihode i ukupne dobitke.

Šta je ADR?

Prosečna dnevna stopa (ADR) se odnosi na ključni merljivi indikator koji se najčešće koristi za upravljanje prihodima u sve zahtevnijoj hotelskoj industriji. Kao relevantna metrika kod ADR-a, uzima se njegova sposobnost da otkrije prosečni prihod koji je vezan za sobe, bukirane na dnevnom nivou. Dugoročno gledano to je neprocenjiv podatak za upravljanje prihodima. Ovo vlasnicima hotela daje širu predstavu i uvid da sagledaju trenutne operativne performanse, i uporede svoj objekat sa drugim konkurentima u istoj kategoriji.

Bitno je naglasiti da se on ne bavi ostalim prihodima koji su inkasirani u drugim
delovima hotela. To su prihodi koji se odnose na besplatne sobe i druge prostorije koje
se daju besplatno na korišćenje a ne ulaze u finalni obračun.

Kako se pravilno izračunava?

Formula za izračunavanje prosečne dnevne stope je jednostavna i ona glasi:
ADR = Zarađeni prihod od soba / Broj prodatih soba

Još jedna bitna napomena, osim što su besplatne sobe isključene iz kalkulacija, ne računa se ni prihod zarađen od prihoda od sobe, niti novac koji se ne vraća gostima.

Ograničenja koja se javlja kod proračuna prosečne dnevne stope 

Sam proračun ne govori kompletnu priču o prihodima hotela, tj, ne uključuje troškove koje booking sajtovi ili kompanije za posredovanje mogu naplatiti ako se gost ne pojavi. Takođe ne oduzima stavke kao što su provizije i rabati koji se naknadno isplaćuju gostima ako eventualno nastane neki problem. Ovaj proračun ima soluciju da se poveća kao rezultat povećanja cena, međutim, ovo daje ograničene informacije koje ostaju u izolaciji. Recimo popunjenost je mogla da padne, i da kao rezultat ostavi ukupan prihod manjim.

Kako vam BHC tim može pomoći oko primene ADR-a?

Dugogodišnje iskustvo u svetu hotelijerstva sa akcentom na apart hotele, Balkan Hotel Consulting timu pomoglo je da izuzmemo sve parametre koji mogu da utiču na pogrešan prikaz zbira proračuna.