CPOR metrika: Sveobuhvatni vodič za hotelijere

cpor-metrika-sveobuhvatni-vodic

Uspešno hotelsko poslovanje podrazumeva poznavanje ključnih metrika u vođenju finansija objekta. Jedna od mnogobrojnih bitnih metrika je cena po zauzetoj prostoriji (CPOR). U nastavku ovog teksta udubićemo se u zamršenost koju nosi CPOR metrika, njenog načina izračunavanja i njenog značaja u proceni finansijskog zdravlja vašeg hotela.

Šta predstavlja CPOR metrika?

CPOR pruža vlasnicima hotelskog objekta sveobuhvatan pregled ukupnih troškova koji su nastali po boravku gosta. Ona uključuje različite troškove u rasponu od troškova osoblja do usluga čišćenja pa čak do troškova marketinga. Zapravo CPOR metrika nam pomaže da jasnije vidimo sva finansijska ulaganja potrebna za kompletan smeštaj svakog gosta sa propratnim uslugama.

Izračunavanje CPOR pomoću formule

Kada želimo da efikasno izračunamo CPOR, u svom objektu potrebn je da podelimo ukupne troškove čišćenja, održavanja i marketinga sa brojem prodatih soba. Iako deluje naizgled kao jednostavna metrika, ona omogućava hotelijerima da definišu prosečne troškove, nastale po svakoj zauzetoj sobi ponaosob. Pruža detaljan uvid u planiranje i upravljanje rashodima.

cpor-metrika-racunanje

Razumevanje komponenti koje utiču na CPOR

Definisanje CPOR-a zavisi od komponenti koje doprinose računanju, i one mogu da variraju u zavisnosti od operativne strukture i ponude usluga hotela. Tekući troškovi koji mogu biti uključeni u izračunavanje CPOR-a mogu biti sledeći:

Troškovi održavanja: Ovde se ubrajaju svi troškovi koji su u vezi sa održavanjem sobe, ubrajajući i sredstva za čišćenje, popravke i usluge održavanja.

Troškovi osoblja: Svi troškovi vezani za osoblje, od plate do obuke za hotelsko osoblje, uključeno u opsluživanje gostiju.

Prateći aksesoar za goste: Troškovi za prateće sadržaje za goste kao što su toaletni pribor, posteljina i nameštaj za sobe.

Komunalne usluge: Ovde se računaju troškovi koji se odnose na struju, vodu, grejanje i klimatizaciju koji su neophodni za održavanje udobnosti gostiju tokom boravka u objektu.

Troškovi marketinga: Sav novac uložen u promotivne aktivnosti, reklamne kampanje i onlajn marketing kampanje koje imaju za cilj privlačenje većeg broja gostiju u Vaš objekat.

Značaj CPOR metrike u finansijskoj analizi

CPOR služi kao vitalna metrika za procenu operativne efikasnosti i isplativosti poslovanja u hotelskoj industriji. Ako hotelijeri uporede CPOR sa metrikama koje generišu prihod kao što je RevPAR (Prihod po dostupnoj sobi), onda mogu da procene efikasnost svojih strategija upravljanja troškovima i identifikuju sve oblasti koje treba optimizovati.

Strategije za efikasno upravljanje CPOR-om

– Pojednostavite operativne procese: Identifikujte sve neefikasne poteze u operativnim tokovima rada i pojednostavite procese da biste smanjili gubitak resursa i smanjili troškove.

– Investirajte u tehnologiju: Prihvatite tehnološka rešenja kao što su energetski efikasni sistemi, automatizovana oprema za čišćenje i softver za upravljanje imovinom da biste optimizovali korišćenje resursa i poboljšali produktivnost svog objekta.

– Pregovarajte o povoljnijim ugovorima sa dobavljačima: Pregovarajte o ugovorima sa svojim dobavljačima kako biste obezbedili konkurentne cene osnovnih dobara i usluga, čime ćete direktno smanjiti troškove nabavke.

– Pratite i analizirajte troškove: Redovno pratite i analizirajte rashode da biste na vreme identifikovali mogućnosti za uštedu i strateški rasporedili postojeće resurse.

Iskoristite CPOR metriku za finansijski uspeh svog objekta

Na osnovu prikazanog možemo da zaključimo da CPOR služi kao veoma dragocena metrika za hotelijere koji žele da se snađu u složenom finansijskom upravljanju u ugostiteljskoj industriji. Razumevanjem svih stavki CPOR-a, njegovim preciznim izračunavanjem i primenom strategija za efikasno upravljanje svim troškovima, hotelijeri mogu da podstaknu veću efikasnost, povećaju profitabilnost i ostvare održivi rast. Ako tek krećete na svoje putovanje u biznisu kao hotelijer, korišćenje CPOR-a kao ključne metrike učinka će vam omogućiti da donosite informisane odluke i usmerite svoj hotel ka dugoročnom uspehu.

Kako BHC tim može da Vam pomogne sa ovom metrikom?

BHC Solutions tim stručnjaka sa višegodišnjim iskustvom u hotelijerstvu. Pomaže vam da svoju produktivnost i finansijski benefit podignete na viši nivo i do 20% postepenog povećanja prihoda od svake hotelske jedinice. Za više informacija posetite našu kontakt stranicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *