GOPPAR metrika: Vodič za razumevanje i izračunavanje

GOPPAR-metrika

Polje ugostiteljske industrije je dinamično i nepredvidivo, zato je ključno razumevanje profita, uz pravilno računanje i merenje prihoda. GOPPAR je još jedna u nizu ključnih metrika koja analizira prihode, ili kako se drugačije u hotelijerskom svetu naziva,  bruto operativni profit po dostupnoj prostoriji. U ovom vodiču zakopaćemo malo dublje u to šta je GOPPAR, zašto je važan i kako možete da ga izračunate da biste stekli kompletniju sliku finansijskog zdravlja Vašeg hotelskog objekta.

Razumevanje GOPPAR-a: Put od prihoda do stvarne finansijske dobiti

GOPPAR je metrika koja je slična RevPAR-u (Prihod po dostupnoj sobi) i koja meri koliko novca zarađujete po svakoj sobi. Međutim, ono što je odvaja od RevPAR-a je što ključna razlika leži u činjenici da GOPPAR metrika prevazilazi prihode i zadire u oblast stvarnog profita. Ova metrika nudi precizniji prikaz vaše ukupne finansijske situacije.

Kako se izračunava GOPPAR metrika:

Da biste izračunali GOPPAR, potrebna je jako jednostavna formula. Uzima se ukupan prihod tokom određenog perioda, oduzmu se troškovi, a zatim se podeli sa brojem dostupnih soba.

Na primer, ako Vaš hotel ima 24 sobe i 22 od njih su rezervisane sa stopom popunjenosti od 91,6%, a vaš prihod za noćenje je 2,420 EUR, vaš ADR je 110 EUR, a RevPAR je 100,76 EUR. Sada uzmite u obzir svoje troškove po zauzetoj sobi, kao što su čišćenje, osoblje, fiksne troškove, proviziju itd. Ako ovi troškovi iznose, recimo, 40 EUR po sobi, potrošili ste 880 EUR (22 sobe po 40 EUR) da biste ih imali na raspolaganju budućim gostima.

Iako Vaš prihod iznosi 2.420 EUR, nakon odbitka troškova od 880 EUR, vaša stvarna zarada iznosi 1.540 EUR. Sada, da biste izračunali GOPPAR, podelite ovu cifru sa ukupnim brojem raspoloživih soba (24), što rezultira GOPPAR-om od 64 EUR (1.540 EUR / 24).

GOPPAR-metrika-znacaj

Značaj GOPPAR-a: Dobijanje pune slike

U potrazi za profitom, razumevanje GOPPAR-a je možda i najvažnija metrika. Ovde se ne radi samo o prihodu koji ostvarujete, radi se o tome koliko stvarnog profita ostvarujete nakon odbijanja svih povezanih troškova. GOPPAR je dragocena metrika za hotelijere jer nudi dubinski uvid u finansijsko zdravlje vašeg poslovanja.

Saveti za povećanje GOPPAR-a: Praćenje troškova

Kada je u pitanju profitabilnost, pažljivo praćenje troškova je jednako ključno kao i povećanje prihoda. GOPPAR metrika služi kao pouzdan kompas za ovu namenu. Primer koji smo prikazali detaljno  ilustruje da iako vaš prihod može izgledati značajan, stvarni profit se određuje efektnim upravljanjem i smanjenjem troškova.

Zaključak: Analiza finansijskog upravljanja u hotelijerstvu

U dinamičnom izazovu upravljanja prihodima, GOPPAR metrika se pojavljuje kao fenjer koji Vas navodi da razumete dublje od pukih cifara nagomilanih prihoda. Ona Vam omogućava da donosite informisane odluke, optimizujete strategije određivanja cena i osiguravate da Vaš hotel, osim što privlači goste, ujedno i radi profitabilno.

Ako možemo da rezimiramo: GOPPAR nije samo metrika; to je efektno sredstvo za vlasnike hotela koji traže održivi uspeh u dinamičnoj i konkurentnoj industriji. Zato, nastavite da pratite svoje troškove, računate svoj GOPPAR i razumećete jasnije stvarne finansijske performanse Vašeg hotela.

Kako BHC tim može da Vam pomogne sa ovom metrikom?

BHC Solutions tim stručnjaka sa višegodišnjim iskustvom u hotelijerstvu. Pomaže vam da svoju produktivnost i finansijski benefit podignete na viši nivo i do 20% postepenog povećanja prihoda od svake hotelske jedinice. Za više informacija posetite našu kontakt stranicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *