Šta je NetRevPar i kako se računa neto prihod po sobi?

sta-je-netrevpar-i-kako-se-racuna

Svaki hotelski objekat koji savesno upravlja prihodima želi da jasno razume prihode i rashode, zato je razumevanje metrika ključno. Pored brojnih metrika u hotelskoj industriji, jedna od ključnih je i NetRevPar ili Neto prihod po dostupnoj sobi. U nastavku dajemo detaljno objašnjenje u metodu izračunavanja i njegove ključne uloge u određivanju ključnog indikatora učinka (KPI) prilikom upravljanja prihodima hotela.

Šta je NetRevPar – Detaljno pojašnjenje

NetRevPar pomaže hotelijerima da stvore jasniju sliku koliki je neto prihod ostvaren po raspoloživoj sobi nakon što uklonimo troškove distribucije. Recimo, ostale tradicionalne metrike imaju fokus na prihodu soba, dok ova metrika uzima u obzir stvarni prihod od prodaje soba. Tako što gleda iznos koji je smanjen za iznos troškova povezanih sa distribucijom tih soba.

Formula za izračunavanje NetRevPar-a

Prilikom izračunavanja koristimo sledeću formulu

NetRevPAR = (Prihod od soba – Troškovi distribucije) / Broj raspoloživih soba

Vlasnici hotela, dobijaju tačniji iznos prihoda po sobi kada oduzmu troškove provizije putničkog agenta i naknade transakcije, od ukupnog prihoda sobe. Zato je ova metrika dragocena za procenu prave vrednosti koliko je određena soba u okviru kompleksa profitabilna.

Kako razlikovati RevPar i NetRevPar?

Na prvi pogled deluje da RevPar(Prihod po dostupnoj sobi) i NetRevPar imaju sličnosti prilikom procene prihoda, oni imaju drugačiji fokus.

NetRevPar obračunava ukupan neto prihod bez troškova distribucije, dok RevPar obračunava isključivo prihod od prostorija. Analizama i jedne i druge metrike dobija se potpunija i šira slika u poslovanju objekta.

NetRevPar kao bitna metrika upravljanja prihoda

Ova metrika je jedan od vitalnih KPI pokazatelja za vlasnike hotela koji strateški upravljaju prihodima. Zato što odluke o optimizaciji cena, povećavanju nivoa popunjenosti i povećanju prihoda donose analizom NetRevPar-a i ostalih ključnih metrika koje su pokazatelj učinka.

Nastojite da iskoristite ovu metriku za optimizaciju prihoda

Dakle kada smo ustanovili da NetRevPar igra ključnu ulogu kao tehnika racionalnog upravljanja prihodima, dolazimo do zakjučka da je ovladavanje ovom tehnikom računanja bitno za postizanje rasta prihoda I uspeha. Dolazak do uvida u neto prihd ostvaren po raspoloživoj smeštajnoj jedinici u samom objektu pomaže vlasnicima hotela da ustanove efikasnost prihoda i tačke njihovog unapređenja. Činjenica da je ovo primarni cilj svakog objekta onda je ova metrika dragocena.

Kako BHC tim može da Vam pomogne sa ovom metrikom?

BHC Solutions tim stručnjaka sa višegodišnjim iskustvom u hotelijerstvu. Pomaže vam da svoju produktivnost i finansijski benefit podignete na viši nivo i do 20% postepenog povećanja prihoda od svake hotelske jedinice. Za više informacija posetite našu kontakt stranicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *