Šta je RevPAR i kako se računa prihod po dostupnoj sobi?

sta-je-revpar

U svetu upravljanja jednim ili više hotelskih objekata, za uspešno poslovanje je najvažnije razumevanje ključnih parametara učinka. Jedna od tih metrika je i RevPAR, skraćeno od prihod po dostupnoj sobi. Ona nam pomaže da za određeni period razumemo prihode a u nastavku otkrivamo koliko je zapravo moćna. Detaljno pročitajte ceo tekst kako biste razumeli šta je RevPAR metrika i njen značaj za finansijsko zdravlje Vašeg objekta.

Šta je RevPAR?

Ovo je malo dublja analiza koja pruža sveobuhvatni pregled finansijskog priliva Vašeg hotelskog objekta, i ide dalje od OCC i ADR analize. Jako je jednostavna formula koja nedvosmisleno daje jasnu računicu koliko prihoda ostvarujete za svaki dostupnu sobu. Ova analiza Vam pokazuje kakvo je finansijsko zdravlje Vašeg hotela.

Kako se pravilno računa RevPAR?

Računa se kombinovanjem dve osnovne pomenute metrike: Prosečna dnevna stopa (ADR) se pomnoži sa stopom popunjenosti (OCC). Da se podsetimo – ADR je prosečna dnevna cena koju naplaćujemo za sobu a OCC je procenat zauzetih soba u tom trenutku.

RevPAR = ADR X OCC

Evo primera:

Ako je Vaš ADR 110 EUR, a Vaš OCC 73% onda je RevPAR sledeći:

RevPAR=110EUR X 0.73 = 80.30 EUR

Što bi značilo da naš RevPAR za taj određeni period iznosi 80.30 EUR, koliko je ostvareni prihod po slobodnoj sobi.

revpar-prihod-po-slobodnoj-sobi

RevPAR kao ključni parametar efikasnosti upravljanja

Ovaj parametar je više od običnog broja. Zapravo je, pokazatelj učinka Vašeg objekta, koji projektuje Vašu sposobnost efikasnog određivanja cena. Ali sposobnost popunjavanja kapaciteta smeštaja na dnevnom ili nedeljnom nivou. Naravno da što je krajnji rezultat veći to je znak da idete u boljem smeru.

Ova metrika ima svoja ograničenja

Kako bi rezultat merenja bio pravi, važno je da uzmemo u obzir da ovaj parametar ne uzima u obzir prihod ostvaren sporednim sadržajima. U ove sadržaje spadaju spa usluge, hrana i sl. Dakle RevPAR se odnosi samo i isključivo na prihod od soba, ali ne i na ukupan prihod sa uključivanjem gostiju ili sobama ponaosob.

Kako strateški ojačati RevPAR?

Uvedite dinamičko određivanje cena: Morate biti u toku I konstantno pratiti potražnju na tržištu. U skladu sa tim prilagođavajte i cene soba, jer bitno je imati optimizovan prihod kada je najveća potražnja. 

Nastojite da unapredite marketing: Ukoliko vodite dobro targetiranu marketinšku strategiju imate veće šanse da privučete veliki broj gostiju a to će rezultirati većim procentom popunjenosti Vašeg smeštaja.

Unapredite iskustvo gostiju: Ulaganje u unapređenje iskustava i doživljaja gostiju je investicija u ponovne posete i marketing ,,od usta do usta”. Krajnji rezultat je svakako poslovanje u plusu i veća stopa popunjenosti i na kraju i ADR.

RevPAR – Vodeća tehnika u svetu hotelijerstva

Možemo slobodno da nazovemo ovu tehniku kao finansijski kompas Vašeg objekta. Nastojanje da povećamo ovu metriku je samo po sebi pozitivan korak ali ga moramo dopuniti i širim razumevanjem ukupnih prihoda. Uzimanjem u obzir dodatnih usluga i sadržaja koje Vaš objekat nudi stičete dublju procenu u Vaš finansijski uspeh objekta.

Jedno je sigurno, dok ubrzavate napredak svog objekta, ova metrika će Vam dati jasne smernice u finansijskim odlukama i profitabilnom poslovanju.

Budite slobodni da nas kontaktirate kako bismo zajedno unapredili Vaše poslovanje i povećali rezervacije Vašeg objekta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *