Održive hotelske prakse: Smanjenje uticaja na životnu sredinu i ušteda troškova

odrzive-hotelske-prakse

Danas Vas vodimo na kratko putovanje ka održivosti u hotelskoj industriji. Ako poslujete ili nastojite da poslujete kao savesni vlasnici hotela, onda razumete dvostruku važnost minimalnog uticaja na životnu sredinu, uz istovremeno budno praćenje operativnih troškova. U ovom kratkom predstavljanju održive hotelske prakse, predstavićemo veoma inovativne pristupe. Koji, ne samo da doprinose zelenijoj planeti, već je njihova svrha smanjenje uticaja na životnu sredinu i ušteda troškova za Vaš objekat.

1. Inicijative za energetsku efikasnost:

Temelj svakog održivog poslovanja hotela je ušteda troškova i povećanje energetske efikasnosti. Za početak sprovedite analizu kako biste utvrdili gde ima prostora za unapređenje i uštedu energije. Rešenja mogu biti prelazak na LED osvetljenje, ulaganje u energetski efikasne uređaje, zatim instaliranje senzora pokreta za kontrolu osvetljenja u zajedničkim prostorijama i sl…

Obnovljivi izvori energije su već uveliko sadašnjost, zato razmislite o obnovljivim izvorima energije kao izvoru za Vaš objekat. Preduzmite korake da uvedete solarne panele za proizvodnju čiste energije i smanjite oslanjanje objekta na konvencionalnu električnu energiju.

Na ovaj način, ne samo da doprinosite smanjenju emisije gasova staklene bašte, već ćete uskoro primetiti i razliku na računu za el.energiju. Tako dugoročno pospešujete rad svog objekta i istovremeno osnažujete održivost. Ovo je sve bitnija stavka kod gostiju koji su ekološki osvešćeni.

2. Uvođenje strategije očuvanja vode:

Globalna briga je sve veći nedostatak vode, zbog čega je ulaganje u očuvanje pijaće vode ključni aspekt održive hotelske prakse. Za početak se uverite da sve slavine i tuševi u Vašem objektu imaju implementiran sistem sa malim protokom vode. Ako imate kvar poput curenja vode, to treba odmah popraviti. Gledajte da istaknete da ste ESG osvešćeni i ohrabrite goste da učestvuju u programima ponovne upotrebe peškira i posteljine.

Dodatna pogodnost je pronalaženje načina za rešavanje sive vode za upotrebu, koja nije za piće. Ona bi svoju primenu mogla da pronađe u sistemu za navodnjavanje u eksterijeru objekta, što dodatno povećava efikasnost vode.

Smanjenje potrošnje vode direktno utiče na vaše operativne troškove, što rezultira smanjenjem računa za vodu. Dok je svakako u skladu sa održivim principima, i savesnim korišćenjem vode.

odrzive-hotelske-prakse-usteda-troskova

3. Programi za smanjenje otpada i reciklažu:

Ugostiteljska industrija stvara sve veću količinu otpada, od sve veće upotrebe jednokratne ambalaže do otpada od ostataka hrane. Poželjno je da u poslovanje svog objekta uključite inicijativu i konkretne mere za smanjenje otpada. To znači da fokus stavite na reciklažu kako bi se otpad preusmerio sa deponija u centre koji se time bave. U sobama za goste treba uključiti namenske kante za reciklažu kao I u zajedničkim prostorijama. Za odlaganje otpada krenite da sarađujete sa lokalnim postrojenjima za reciklažu kako biste obezbedili odgovorno odlaganje.

Smanjenjem otpada doprinosite zdravijoj životnoj sredini i istovremeno smanjujete troškove upravljanja otpadom.

4. Prakse održive nabavke:

Uskladite svoj lanac snabdevanja kako biste bili sigurni da su proizvodi koje nabavljate usklađeni sa održivim i etičkim standardima. Uvek je pravi potez nabavka proizvoda lokalnog porekla jer na taj način smanjujete emisije štetnih gasova u vezi sa transportom. Dok u isto vreme podržavate  lokalnu ekonomiju I male proizvođače. Sada sve veći broj proizvođača usklađuje svoje proizvode sa ekološkim politikama zato gledajte da takvi proizvođači budu u Vašem lancu nabavke namirnica.

Pored prioriteta održivosti, ovakve navike mogu da dovedu i do uštede troškova kroz kupovinu na veliko I smanjene troškove transporta.

5. Projektovanje i renoviranje zelenih zgrada:

Kada razmišljate o novoj izgradnji objekta ili renoviranju postojećeg, treba se voditi principima takozvane ,,zelene gradnje”. Ovakav način gradnje podrazumeva implementaciju energetski efikasnog dizajna, održivih građevinskih materijala i ostavljanje više prostora za zelene površine. Zidanjem na ovaj način, nećete samo da doprinesete očuvanju životne sredine, već imate priliku da dobijete razne EKO sertifikate. Što se direktno poboljšati reputaciju vašeg hotela i sve više privlačiti ekološki osvešćene goste.

Može da deluje da su početni troškovi izgradnje malo veći, međutim dugoročne uštede u energiji i troškovima održavanja često u raksi nadmaše prvobitnu investiciju.

6. Obuka i edukacija zaposlenih:

Veoma je bitno da edukujete svoje osoblje o održivim praksama i uključite ih u zelene inicijative Vašeg hotela. Treba da budu osvešćeni da svaki zaposleni može da igra ulogu u smanjenju uticaja na životnu sredinu, od održavanja objekta do rada na recepciji. Ohrabrite ih da dele ideje za poboljšanje kroz interno nagrađivanje originalnih ideja, i podržite ih da prepoznaju sopstveni doprinos kroz podsticajne programe.

Informisani i motivisani zaposleni često u praksi i sami postaju ambasadori održivosti, što obezbeđuje  uspeh održavanja Vaših ekoloških praksi. Pored poboljšanja zelenog imidža vašeg hotela, ovo doprinosi I pozitivnoj kulturi radnog mesta.

7. Ekološko iskustvo gostiju:

Odličan potez je da svoje napore u pogledu održivosti preusmerite i na iskustvo gostiju. U okviru objekta obezbedite boce za vodu za višekratnu upotrebu, potpuno izbacite plastiku za jednokratnu upotrebu i fokusirajte se na ekološke materijale nastale recikliranjem. Uključite goste u svoje inicijative za održivost uz podsticanje i afirmaciju da učestvuju u programima kao što su ponovna upotreba peškira i smanjenja jednokratnog otpada.

Globalni trend je da sve veći broj putnika aktivno traži ekološki prihvatljiv smeštaj, što znači a usvajanjem ovih eko strategija I Vaš objekat može da privuče bazu novih lojalnih gostiju.

8. Redovno praćenje i izveštavanje:

Kako bi Vaša inicijativa imala efekta potrebno je da redovno nadgledate i procenjujte uticaj vaših napora za održivost. Pronađite načine da merite procenat preusmeravanja otpada, zatim potrošnju el. energije i vode, do procenta učešća gostiju u Vašim ekološkim programima. Koristite ove podatke analitično, da biste stalno usavršavali i poboljšavali svoje prakse.

Nastojite da transparentno izveštavate goste o vašim naporima u vezi sa održivošću. To možete raditi putem vaše veb stranice, društvenih mreža i svih dostupnih marketinških materijala, gde štampani material takođe treba biti ekološko. Svi ovi koraci zajedno povećavaju kredibilitet Vašeg hotela i podstiču poverenje među ekološki osvešćenim gostima.

Kao što se može zaključiti iz gore navedenog, održive hotelske prakse se ne odnose samo na smanjenje uticaja na životnu sredinu, već i na pametne poslovne odluke koje dovode do značajnih ušteda troškova. Ukoliko i Vaš objekat krene sa usvajanjem ovih ekološki prihvatljivih inicijativa, na dobrom step utu da pozicionirate svoj hotel kao odgovorni objekat koji privlači pažnju rastućem segmentu ekološki svesnih putnika.

Za još korisnih saveta posetite našu BLOG stranicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *