Koliko je važna višekanalna prodaja u modernoj hotelskoj industriji?

koliko-je-važna-višekanalna-prodaja-u-modernoj-hotelskoj-industriji

U današnjem brzom digitalnom dobu, hotelska industrija suočava se sa ogromnom tržišnom konkurencijom. Zato potreba da se hoteli prilagode novim trendovima i strategijama postaje sve važnija. Jedan takav trend je višekanalna prodaja. Višekanalna prodaja odnosi se na upotrebu različitih platformi i kanala za prodaju hotelskih soba i usluga, kao što su web stranice za rezervacije, platforme društvenih medija, turističke agencije i još mnogo toga. Zato u nastavku istražujemo važnost višekanalne prodaje u modernoj hotelskoj industriji i kako ona može da pomogne hotelima da ostvare svoje ciljeve prodaje i prihoda.

Višekanalna prodaja povećava doseg i vidljivost

Sa višekanalnom prodajom, hoteli mogu lakše da prošire svoj doseg i vidljivost široj publici. Korišćenje više kanala za plasiranje i prodaju svojih usluga omogućava hotelima da iskoriste različita tržišta i segmente kupaca. Na primer, navođenjem svojih soba na različitim web lokacijama za rezervaciju, hoteli mogu da privuku kupce koji praktikuju da rezervišu smeštaj preko tih platformi. Slično tome, promovisanjem svojih usluga na društvenim mrežama, hoteli mogu lakše da dosegnu do mlađe publike koja je upućena u tehnologiju. Što više kanala hotel koristi za promociju svojih usluga, veće su šanse da privuče nove klijente.

koliko-je-važna-višekanalna-prodaja-u-modernoj-hotelskoj-industriji

Poboljšano korisničko iskustvo

Ova strategija, takođe nudi hotelima priliku da poboljšaju korisničko iskustvo. Ponudom na više platformi za rezervaciju soba i usluga, hoteli mogu da zadovolje različite želje kupaca. Na primer, neki kupci više vole da rezervišu preko turističkih agencija, dok drugi više vole da rezervišu direktno u hotelu. Prilagođavajući se ovim preferencijama, hoteli mogu da povećaju zadovoljstvo i lojalnost kupaca. Pored toga, nudeći besprekorno iskustvo rezervacije na različitim kanalima, hoteli poboljšavaju celokupno korisničko iskustvo.

Povećanje prihoda i profitabilnosti

Jedan od primarnih razloga zašto hoteli usvajaju višekanalnu prodaju je povećanje prihoda i profitabilnosti. Koristeći više kanala za plasiranje i prodaju svojih usluga, hoteli mogu se uključuju u različita tržišta i segmente kupaca, povećavajući tako svoje šanse da generišu više rezervacija. Pored toga, kada koriste različite kanale, hoteli nude različite strategije određivanja cena i promocije, privlačeći više kupaca i povećavajući prihod. Korišćenjem različitih kanala, hoteli mogu da optimizuju svoju strategiju distribucije, čime se smanjuju troškovi distribucije i povećava profitabilnost.

Konkurentska prednost

U današnjoj konkurentskoj hotelskoj industriji, hoteli moraju da pronađu načine da se razlikuju od svojih konkurenata. Upravo višekanalna prodaja omogućava hotelima konkurentsku prednost dok u isto vreme nudi kupcima više izbora i pogodnosti.

Nudeći različite platforme za rezervisanje soba i usluga, hoteli mogu da privuku kupce koji preferiraju određeni kanal, kao što su web stranice za rezervacije ili turističke agencije.

Hoteli koji na ovaj način nude besprekorno iskustvo rezervacije na različitim kanalima, hoteli mogu da se razlikuju od konkurenata koji možda ne nude takvu pogodnost.

Donošenje odluka zasnovano na podacima

Još jedna od prednosti ove strategije prodaje je što obezbeđuje hotelima vredne podatke koji mogu da se koriste za donošenje odluka na osnovu prikupljenih podataka. Praćenjem rezervacija preko različitih kanala, hoteli lakše mogu da steknu uvid u preferencije kupaca, ponašanja i obrasce rezervacije. Ovi podaci mogu ciljano da se koriste za optimizaciju strategije određivanja cena, promocija i kanala distribucije, što rezultira povećanjem prihoda i profitabilnosti.

Fleksibilnost cena i distribucije

Višekanalna prodaja takođe nudi hotelima fleksibilnost u određivanju cena i distribuciji. Koristeći različite kanale za prodaju svojih usluga, hoteli mogu da ponude različite cene i promocije na svakoj platformi, u zavisnosti od publike i tržišta. Na primer, hoteli mogu da ponude ekskluzivne popuste kupcima koji rezervišu direktno preko njihove web stranice ili nude promocije na web lokacijama za rezervacije kako bi privukli više kupaca.

Poboljšana svest o brendu i lojalnost

Još jedna prednost višekanalne prodaje je što može da poboljša svest o brendu i lojalnost gostiju. Nudeći besprekorno iskustvo rezervacije na različitim kanalima, hoteli mogu da izgrade jaku reputaciju brenda i povećaju lojalnost kupaca. Na ovaj način hotelijeri, korišćenjem platformi društvenih medija, mogu da komuniciraju sa klijentima, nude personalizovane usluge i stvaraju osećaj zajednice, što rezultira povećanom svešću o brendu i lojalnošću.

Prilagođavanje promenljivim preferencijama kupaca

Konačno, višekanalna prodaja omogućava hotelima da se prilagode promenljivim preferencijama kupaca. Kako preferencije i ponašanja kupaca nastavljaju da se razvijaju, hoteli moraju ponuditi različite platforme za rezervaciju svojih usluga. Na primer, tokom pandemije, mnogi klijenti su radije rezervisali svoje usluge preko mobilnih aplikacija ili web-sajtova, a ne preko turističkih agenata ili ličnih poseta. Nudeći različite platforme za rezervaciju, hoteli se mogu prilagoditi promenljivim preferencijama kupaca i ostati relevantni.

Hoteli moraju da prihvate višekanalnu prodaju kako bi ostali konkurentni

Hotelska industrija se stalno razvija, a hoteli se moraju prilagoditi novim trendovima i strategijama kako bi ostali konkurentni. Višekanalna prodaja je neophodna za modernu hotelsku industriju. Povećanjem dosega i vidljivosti, poboljšanjem korisničkog iskustva, povećanjem prihoda i profitabilnosti, sticanjem konkurentske prednosti, donošenjem odluka zasnovanih na podacima, nudeći fleksibilnost u cenama i distribuciji, poboljšanjem svijesti o brendu i lojalnosti i prilagođavanjem promenljivim preferencijama kupaca, hoteli mogu da postignu svoje ciljeve prodaje i prihoda. Sa tehnologijom koja se stalno razvija i preferencijama kupaca, hoteli moraju da prihvate višekanalnu prodaju kako bi ostali konkurentni i relevantni u industriji.

Za još korisnih saveta posetite našu BLOG stranicu i zapratite nas na Instagram ili Linkedin stranici.

Ukoliko želite da unapredimo poslovanje Vašeg objekta kontaktirajte nas putem telefona +381 69 662 888.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *