Šta je stopa popunjenosti u hotelskoj industriji (OCC)?

sta-je-stopa-popunjenosti

Ukoliko imate prilike da direktno ili indirektno upravljate ugostiteljskim objektom onda je stopa popunjenosti nešto što bi trebalo da vas zanima. Zato u nastavku pričamo o tome šta je stopa popunjenosti i kako se izračunava.

Šta je stopa popunjenosti?

Kada trebate da se izrazite u procentima koliko je vaš objekat pun u određenom vremenskom periodu, onda se to izražava kroz stopu popunjenosti. Logički gledano, što je veći procenat popunjenosti, to je bolje po sam objekat. Visoka popunjenost odražava veliki broj rezervacija. Međutim, to ne znači uvek da je visoka popunjenost nešto što je dobro po objekat.

Zašto visoka popunjenost nije uvek dobra po smeštajni objekat?

Kada kažemo da visoka stopa popunjenosti u hotelu nije uvek dobra, to znači da ima situacija kad jeste i situacija kad nije. Ovo se meri u kombinaciji sa drugim pokazateljima zarade, tzv. KPI. (Ključni indikator učinka). Pa tako postoje slučajevi kada je popunjenost objekta 80% ali je zarada veća nego kad je 100% jer tih 80% zaradi više novca. Iako je popunjenost objekta jedan od faktora merenja uspešnosti, ne treba se fokusirati na popunjenost već na maksimiziranje prihoda.

Zato iskusni revenue menadžeri kažu da je svaka popunjenost preko 95% loša jer ukazuje na to da ste jeftino prodali svoje smeštajne kapacitete i da je vaš potencijal povećanja ADR-a veći od prodatog.

sta-je-stopa-popunjenosti

Kako izračunati stopu popunjenosti?

KPI stope popunjenosti može se izračunati pomoću sledeće formule: 

Stopa popunjenosti = broj zauzetih soba / ukupan broj raspoloživih soba 

Primer: Ako vaš hotel ima 100 soba i 90 soba je zauzeto: 90 / 100 = 0,9 = 90 procenata popunjenosti.

Kako Vam BHC može pomoći da povećate zaradu sa postojećom stopom popunjenosti?

Višegodišnje iskustvo nam je pomoglo da razvijemo sistem kako da pomoću prosečne dnevne stope i prihoda po dostupnoj sobi povećamo prihod sa povećanjem i stope popunjenosti. U ovome nam pomažu softveri koji su napravljeni upravo za ovu namenu.

Budite slobodni da nas kontaktirate putem telefona i pomognete svom objektu da stopa popunjenosti bude recipročna maksimiziranim dnevnim prihodima.

Zapratite nas i na Linkedin profilu kako biste bili u toku sa novostima iz sveta hotelske industrije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *