Šta su non-refundable cenovnici?

Sta-su-non-refundable-cenovnici

Kao vlasniku hotela, kretanje kroz raznovrsne politike cena i rezervacija može da Vam bude prenaporno, posebno kada su u pitanju bespovratne cene. U ovom tekstu objašnjavamo šta su non-refundable cenovnici, kako se razlikuju od standardnih, kao i prednosti i nedostatke njihove ponude. Do kraja ovog članka, imaćete jasnije razumevanje da li je primena ovakvih cenovnika pravi izbor za vaše hotelsko poslovanje.

Šta su non-refundable cenovnici?

Non-refundable cenovnici, koji se često nazivaju i neopozivim cenama, predstavljaju tip opcije za hotelsku rezervaciju koja zahteva od gostiju da u potpunosti plate svoj boravak u trenutku rezervacije. Za razliku od standardnih cena, koje obično dozvoljavaju otkazivanje do određenog vremena pre prijave, non-refundable cene ne nude mogućnost refundiranja ako gost otkaže ili izmeni svoju rezervaciju.

Sta-su-non-refundable-cenovnici

Ključne karakteristike non-refundable cenovnika:

Niže cene rezervacije

Bespovratne cene se uglavnom nude po sniženoj ceni u poređenju sa standardnim cenama. Ovo sniženje cene je privlačan podsticaj za putnike koji paze na budžet i koji su spremni da se posvete svojim planovima putovanja bez fleksibilnosti otkazivanja ili izmene svoje rezervacije.

Garantovani prihod

Nudeći bespovratne iznose koje gosti plaćaju unapred i manje je verovatno da će otkazati, vlasnici hotela mogu da obezbede zagarantovani prihod. Ova strategija je jako korisna kada je sezona u punom jeku ili se odigrava bitan događaj, jer u tom slučaju otkazivanje bez nadoknade bi moglo da bude veliki gubitak, kada su planirane sobe ostale prazne.

Minimalna dužina boravka

Praksa nekih hotela je da primenjuju bespovratne iznose za određenu minimalnu dužinu boravka, kao što je period tokom vikenda ili za vreme praznika. To može da bude veoma efikasna strategija koja podstiče buduće goste da produže svoj boravak. Što vlasniku hotela dodatno povećava prihod.

Prednosti ponude bespovratnih iznosa:

Povećanje ukupnog prihoda

Non-refundable cene mogu da pomognu u povećanju ukupnog prihoda vašeg hotela i poboljšanju ukupnog prihoda novca, posebno tokom sporih perioda rezervacije. Plaćanje unapred obezbeđuje određeni nivo prihoda, a to svakako može da bude korisno za poslovno planiranje i upravljanje prihodima.

Povećanje potražnje u odnosu na konkurenciju

Ponuda sniženih nepovratnih cenovnika može da privuče više rezervacija i poveća potražnju za vašim hotelom. Pametni putnici često traže najbolje ponude a to relutira da mogu da izaberu vaš hotel u odnosu na konkurente ako im je ponuđena cena prenoćišta odgovarajuća.

Smanjeni rizik od nedolaska budućeg gosta

Kada gosti plaćaju unapred za svoj boravak, veća je verovatnoća da će poštovati svoju rezervaciju, što dovodi do smanjenja broja nedolazaka. Ovo smanjenje može pomoći u poboljšanju operativne efikasnosti i optimizaciji inventara prostorija.

Nedostaci ponude bespovratnih cena:

Ograničena fleksibilnost

Cene koje se ne mogu refundirati nude malo ili nimalo fleksibilnosti za goste, što može obeshrabriti neke potencijalne klijente da rezervišu. Planovi putovanja se mogu promeniti zbog neočekivanih događaja, a gosti se mogu osećati nelagodno kada se obavežu na neotkazive cene.

Potencijalne žalbe

Neki gosti možda ne razumeju u potpunosti koncept bespovratnih cena i mogu izraziti nezadovoljstvo ako treba da otkažu ili izmene svoju rezervaciju. Negativne kritike ili žalbe mogu uticati na reputaciju vašeg hotela.

Nedostatak konkurencije

Iako bespovratne stope mogu biti privlačne određenim putnicima, drugi gosti mogu dati prednost fleksibilnosti u odnosu na uštedu troškova. Ako vaši konkurenti nude fleksibilnije politike otkazivanja, mogli biste da im izgubite rezervacije.

Kada kreirati non-refundable cenovnik i po kojoj ceni?

Postoje dva pravca koja će Vam pomoći u njihovom kreiranju:

  1. Što je dalji datum rezervacije u budućnosti, to je manja cena za prenoćište. Ali u isto vreme je ovo dragoceni iznos za menadžera koji upravlja prihodima.
  2. Tokom niske sezone je ovaj način naplate jako bitan jer tada treba zadržati rezervaciju sobe. Kada je visoka sezona, soba će svakako biti bukirana od strane drugog gosta, ako dođe do otazivanja.

Da li su non – refundable cenovnici zaista efikasan način za povećanje zarade?

Jesu ukoliko znate kada da ih postavite kao klauzulu. Oni mogu da budu dragoceno sredstvo za kreiranje prihoda za vlasnike hotela koji žele da ostvare veći prihod i smanje uticaj otkazivanja rezervacija smeštaja.

Ako razumete prednosti i nedostatke, možete u svakom trenutku da donesete informisanu odluku o tome da li ćete ponuditi bespovratne cene rezervacija u svom hotelu.

Sposobnost da uspostavite ravnotežu između konkurentnih cena i cena Vašeg smeštaja može da vam pomogne u privlačenju šireg spektra gostiju i podstakne ukupan rast vaših prihoda.

Zato je jako bitno da svakodnevno, redovno pratite performanse non-refundable cena i da prilagodite svoju strategiju cena u skladu sa promenljivim zahtevima tržišta hotelijerstva.

Za još korisnih tekstova posetite našu BLOG stranicu i pratite naš sadržaj na Linkedin i Instagram profilu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *