Yield management u hotelima

yield-management-u-hotelima

Ako ste postojeći ili planirate da postanete vlasnik hotela, onda je jako važno kako upravljate prinosom. Ovo se stručno naziva i yield management u hotelima. Kako bismo Vam bliže pojasnili ovaj pojam u nastavku Vas detaljnije upoznajemo sa ovim terminom i njegovom ulogom u upravljanju objektom.

Šta je Yield management u hotelima?

Yield management u hotelima u stručnom prevodu znači upravljanje prinosom. To se u praksi definiše kao prodaja na koju utiču prava cena, pravi kupac i pravo vreme. Tako da je upravljanje prinosom, zapravo strategija koja određuje formiranje pravilnih cena u datom trenutku.

Da ne bi bilo zabune, upravljanje prinosom nije isto što i upravljanje prihodima. Jer ovo je samo jedan segment složenog sistema prihoda.

Kakve su prednosti upravljanja Yield managementom?

Prednost upravljanja prinosima je što se sistem zasniva na proračunu I praćenju statistike. Ako pravilno predviđate potražnju tj. Popunjenost, šanse da pogrešite su jako male. Na ovaj način dobijate tačne podatke sa tačnim detaljima, a to sve daje prave informacije za precizno postavljanje prave cene.

Još bitnija stavka kod Yield managementa je ono što je svakom vlasniku primarno, a to je povećanje prihoda. Zahvaljujući ovom sistemu upravljanja, prihod se povećava čak i kada stopa popunjenosti objekta nije 100%.

yield-management-u-hotelima

Kako zauzetost objekta utiče na prinose?

Kako biste ovo efikasnije sproveli potrebno je da pratite zauzetost prema faktorima koji utiču da u određenom dobu godine bude veća potražnja. Tj, da u pojedinim delovima godine potražnja bude manja.

Verovatno Vam je poznato da se godina u hotelu deli na dve sezone: visoku i nisku.

Visoka sezona je ono što je fokus prilikom pravljenja strategije i podizanja cena, kada je zbog određenih događaja i datuma povećana potražnja za Vašim objektom. Ovde razlog mogu biti neki događaji, festivali, sezona odmora i sl.

Na osnovu ovih događaja koji se ponavljaju godišnje, Vi već imate neke pretpstavlke kada ćete podizati tj, spustiti cene smeštaja.

Naravno u svemu ovome bitnu ulogu igra i lokacija Vašeg objekta, jer što ste pristupačniji atraktivnim lokacijama, možete više da podignete cenu smeštaja.

Praćenje konkurencije

Činjenica je da tokom formiranja cena pratite svoje prinose u prethodnim sezonama i upoređujete cene, ali to nije dovoljno. Morate da pratite i konkurenciju, inače može da se desi da podignete cenu smeštaja, dok svi konkurenti drže nižu cenu. U tom slučaju gubite rezervaciju.

Kako Vam BHC tim može pomoći da unapredite Yield management?

Višegodišnje iskustvo u upravljanju smeštajem u prestižnim objektima visoke kategorije, čini naš tim relevantnim saradnikom koji će unaprediti i Vaše poslovanje.

Budite slobodni da nas kontaktirate kako bismo zakazali sastanak i pronašli relevantno rešenje za Vaše kanale prodaje.

U međuvremenu nas zapratite na Linkedin profilu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *